<       TSL 65 – REDACTIONEEL       >


65

Het is zeer verheugend dat de Martinus Nijhoffprijs voor vertalingen, de hoogste onderscheiding die een vertaler bij ons te beurt kan vallen, weer is toegekend aan een slavist, in dit geval Reina Dokter, die uit het Servisch en Kroatisch vertaalt en als vertaler een indrukwekkend oeuvre op haar naam heeft staan. In dit nummer treft u een interview met haar aan.

Afgezien van het interview en van de tekst van een heel oude lezing, is het nummer geheel gevuld met vertalingen: uit het Russisch, Tsjechisch, Pools en Kroatisch. We openen met een belangrijke tekst van de futurist Velimir Chlebnikov, ‘Onze basis’, waarin de dichter op zijn geheel eigen wijze zijn bepaald niet alledaagse ideeën over de taal en de getallen presenteert. Dan volgen verhalen van de symbolistische dichter/schrijver Valeri Brjoesov (in ons taalgebied onder meer bekend door zijn grote roman De vuurengel (1908; vertaling 1991) en de Sovjetauteur Valentin Katajev, van wie lang geleden, voor de Tweede Wereldoorlog, nogal wat in het Nederlands is vertaald.

Wat het Tsjechisch betreft publiceren we nu de complete vertaling van de ballade ‘De wilg’ van Karel Jaromír Erben, waarover TSL al eerder heeft bericht (No. 62). Het gedicht wordt gevolgd door een verhaal van Jiří Weil, die met zijn romans Leven met de ster en Mendelssohn op het dak lijkt te zijn doorgebroken bij het Nederlandstalige publiek.

Ook Meisje niemand van de Poolse schrijver Tomek Tryzna heeft het hier niet slecht gedaan. De roman is het eerste deel van een trilogie. Vervolgens kwam Ga, heb lief en binnenkort komt het laatste deel, Bleke Niko, in Polen verschenen in 2010. De voorpublicatie van een fragment eruit maakt voldoende nieuwsgierig naar de rest van de roman.

Tot slot een voorpublicatie van een roman van de hedendaagse Kroatische schrijver Goran Tribuson. Van hem is al meer in het Nederlands verschenen, dankzij de bemoeienissen van KLIN (Kroatische Literatuur In Nederland, zie hun website), dat ernaar streeft hedendaagse Kroatische auteurs bij ons te introduceren.

 

Oktober 2013

<       TSL 65       >