<       TSL 50 – REDACTIONEEL       >


Dit jubileumnummer van TSL – het vijftigste – is voor een groot deel gewijd aan de literaire prijzen in de Slavische landen. In de tijd van het communisme waren de literaire prijzen alle staatsprijzen en gingen onveranderlijk naar ‘officiële’ schrijvers, die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor het heersende bewind. Tegenwoordig worden de meeste prijzen gesponsord door bedrijven, soms ook door niet-armlastige individuen. We behandelen de literaire prijzen in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Tsjechië en Slowakije. In een aantal gevallen gaat het artikel over de prijzen gepaard met een vertaald fragment van een tekst van de meest recente prijswinnaar van een belangrijke literaire prijs.

Van de generatie slavisten die nog les hebben gehad van de legendarische Amsterdamse hoogleraar Bruno Becker, zijn er weinig meer in leven. Het verheugt ons bijzonder dat dr. Jeanne van der Eng-Liedmeier, een van Beckers leerlingen en zelf jarenlang, tot aan haar pensioen, docente Russische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, heeft toegestemd in een interview. Een voorbije wereld herleeft.

Verder in dit nummer: poëzie van de hedendaagse dichter Oleg Dozmorov, een ‘ooggetuigenverslag’ van de recente première in Praag van een nieuw stuk van de ex-president van Tsjechië, Václav Havel, en een notitie over het buitengewoon moeilijk tot stand komen in Moskou van een belangrijke literaire uitgave.September 2008<       TSL 50       >

 Untitled Document