<       TSL 98 – REDACTIONEEL       >



Dit jaar is het laatste jaar dat TSL, althans op papier, zal verschijnen. De twee oprichters van het tijdschrift, Kees Mercks en Willem Weststeijn, zijn inmiddels in de tachtig en stoppen met hun redactionele werkzaamheden als No. 100, een mooie mijlpaal, is bereikt. Een nog veel belangrijker reden dat de gedrukte versie van TSL nu zijn laatste jaar ingaat is dat onze opmaakredacteur, Eveline Citron-Schlatmann, in september met pensioen gaat. Zij onderhoudt de contacten met de auteurs en de drukker, regelt de administratie en verzending, en doet de hele opmaak van het blad, inclusief de verrassende, van nummer tot nummer verschillende omslagen en daarnaast maakt ze de zich steeds verder uitbreidende website waarop talrijke artikelen van TSL te lezen zijn. Kortom, ze is onmisbaar. Als zij haar werkzaamheden staakt kan TSL niet verder als papieren versie, maar er zijn wel plannen voor een digitale doorstart na dit jaar.

Voor de drie laatste nummers blijven we natuurlijk nieuw en interessant materiaal leveren, want er is nog zoveel in de Slavische literaturen dat bij ons onbekend is, maar wel de aandacht verdient. Dit nummer opent met een hoofdstuk uit een van Ruslands indrukwekkendste romans over de Eerste Wereldoorlog, Revolutie en burgeroorlog, ‘Rusland, in bloed gewassen’ van Artjom Vesjoly (1899-1938), een proletarische schrijver, die niettemin tijdens de Stalinterreur werd geëxecuteerd. Andere ‘Russische’ bijdragen gaan over de symbolisten Andrej Bjely en Aleksandr Blok, de dichter van de Leningradse samizdat uit de jaren zeventig van de vorige eeuw Anri Volochonski en de hedendaagse schrijfster Alisa Ganijeva.

De andere helft van het nummer is gewijd aan de Poolse literatuur. De avant-gardistische dichter Józef Czechowicz wordt geïntroduceerd, evenals de grondlegster van de Poolse psychologische roman Maria Kuncezewiczowa. Teruggaand naar de negentiende eeuw publiceren we een deel van de bijzondere tekst ‘Koning-Geest’ van de romantische dichter Juliusz Słowacki en een verhaal van Henryk Sienkiewicz, de auteur van Quo vadis.

Maart 2025



<        TSL 97       >