Thomas Keijser en Jenny Stelleman


Teffi's Het kantoor van Zarenko





Teffi

Teffi, pseudoniem van Nadezjda Lochvitskaja, werd geboren in Sint Petersburg in 1872 en stierf in Parijs in 1952. Voor de revolutie was zij een beroemde schrijfster van satirische verhalen en columns in diverse kranten en tijdschriften. Na haar emigratie werd zij net zo beroemd om haar satirische verhalen over de Russische émigré’s in Frankrijk. Teffi werd al snel ook als toneelschrijver bekend toen haar debuut, het hilarische toneelstuk ‘Het Vrouwenvraagstuk’ (Zjenskij vopros) in 1905 werd opgevoerd. Hier liet Teffi zien hoe de wereld eruit zou zien als de mannenrollen door vrouwen werden overgenomen. Haar conclusie aan het eind van het stuk is dat het weinig uitmaakt of vrouwen of mannen het voor het zeggen hebben; beide geslachten maken op dezelfde manier misbruik van hun machtspositie.

Hierna schreef Teffi verschillende miniaturen, korte toneelstukjes, variërend van vier tot tien pagina’s, met altijd een verrassende pointe. Haar stukken werden in het Litejnyj Theater in Sint Petersburg en in diverse andere theaters opgevoerd.

‘Het kantoor van Zarenko’ is een van deze miniaturen, waarin opnieuw de genderproblematiek op bijzondere wijze wordt aangesneden. Dit stuk is één van de vele komische en absurde stukken die het Slavisch Toneel in het kader van ‘Honderd jaar Russische (absurdistische) Eenakters’ zal laten zien.

Met deze voorstelling sluit het Slavisch Toneel zijn geschiedenis van dertig jaar Russisch en Oost-Europees theater af. In deze periode hebben we in wisselende samenstellingen en soms met tussenpozen in totaal achttien stukken opgevoerd. ‘Honderd jaar Russische (absurdistische) Eenakters’ is te zien op 15, 16 en 17 november 2019 in het Universiteitstheater. Het is tevens een Nederlandse première, aangezien Teffi’s stukken hier nooit eerder zijn vertaald noch opgevoerd. Voor meer informatie: http://slavischetalenenculturen.nl/toneel




<

TSL 82

>